MNGSZ

MNGSZ

Dr. Kovács Mihályné (Valika), a Gasztronómia Követe

Kisléptékű partnerségbe fogunk olasz partnerünkkel a legújabban elnyert pályázatunknak köszönhetően. Az angol nyelvű pályázat címe, mely az Európai Unió támogatásával valósul meg: „Promoting regional agriculture and hospitality as complementary and mutually supportive sectors for vocational students and trainers.”, azaz "A regionális mezőgazdaság és a vendéglátás, mint egymást kiegészítő és kölcsönösen támogató ágazatok népszerűsítése a szakképzésben részt vevő tanulók és oktatók számára."

szerda, 20 március 2024 11:39

Elnöki jegyzet, 2024. március

A legek éve volt! Az elmúlt esztendőt értékelve csupa-csupa jó és színes emlékek tárulnak elénk. Már az eleje fantasztikusan kezdődött: a jól bevált és naprakész tudással rendelkező párosunk az olaszországi Riminiben megrendezett WACS GCC versenysorozatban a legmagasabb, arany minősítést érte el.

vasárnap, 17 március 2024 09:50

MNGSZ a TOP10 szakmai szervezet között 2023-ban

Amint már hírt adtunk róla közösségi oldalainkon, óriási megtiszteltetés ért bennünket, hiszen az MNGSZ bekerült az immáron 10. alkalommal megjelent, „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester, szakmai szövetség és fiatal” című exkluzív kiadványba, melynek szereplőit ezúttal is a Turizmus Évadnyitó Gálán február 1-jén mutattak be a szakmának. Ahogy mondani szokás a sok munka meghozta gyümölcsét, hosszú út vezetett bennünket idáig, és még hosszabb az út, mely előttünk áll.

Krivács András elnök úr összefoglalójában számos alappillérét említette ennek az elismerésnek a kiadványban, ezzel betekintést nyerve a szövetség munkájába. A nyertes pályázataink révén a gyakorló szakemberek és a fiatal tanulók tudásbővítésére törekedtünk ebben 2023-ban is.  Erasmus+ programjaink segítségével több mint 100 szakembert kalauzoltunk el Toszkána szakmai világába, amelyből (is) ihletet merítve fejlesztjük a hazai gasztronómia-turizmus életét.

További projektek keretein belül a 2024-es stuttgarti Kulináris Olimpiára készülőknek tartottunk versenyfelkészítéseket, ahol végül éremesővel zárult a magyarok részvétele. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében kétnapos nemzetközi konferenciát tartottunk, kerekasztal-beszélgetéssekkel egybefűzve. Országos gasztronómiai roadshow-k és szakértői konzultációk sora fűződik a nevünkhöz a több szektort egy irányba állító stratégiai Nagy Projektünk megvalósításával kapcsolatban. Fontos megemlítenünk, hogy ez a projekt a mezőgazdaság, a vendéglátás-turizmus, a szakképzés, a kereskedelem és az egészségügy szektorát is érinti, illetve segíti az összehangolásukat.

Céljaink között szerepel, hogy a kiváló magyar alapanyagok ismertségét növeljük belföldön és külföldön egyaránt. Junior és felnőtt nemzeti válogatott felállításával példaképeket szeretnénk állítani a szakmát választóknak az elkövetkezendő négy évben. Ennek fényében az általános iskolában szervezett versenyeken igyekszünk elültetni a szakma szeretetét egészen kicsi kortól, fiatal szakmát már tanuló diákoknak pedig mentorprogram biztosításával igyekszünk naprakész tudást nyújtani, mellyel nem csak Magyarországon, de a nemzetközi versenyzés területén is meg tudják állni a helyüket több éves felkészülés után.

A kulcsszavak, melyeket mindig hangsúlyozunk a mentorprogram alatt is a résztvevőknek: a kitartás, az alázat és a kíváncsiság!

vasárnap, 17 március 2024 09:47

Mentorprogramok 2024

Egy álom beteljesüléséhez az első lépést már megtették a fiatalok: elindult az MNGSZ mentorprogram, melynek végső célja a magyar junior és nemzeti válogatott felépítése a 2026-os luxemburgi világbajnokságra és a 2028-as Kulináris Olimpiára

vasárnap, 17 március 2024 09:35

Tormaricum Kft. az MNGSZ támogatói között

A Tormaricum Kft. is csatlakozott az MNGSZ támogatói közé. A hajdúsági torma helyi feldolgozásával hozzájárulnak a regionális gazdaság fejlesztéséhez! 

vasárnap, 17 március 2024 09:31

WorldChefs tagság digitális jelvény

Március végéig csatlakozó MNGSZ tagjaink WorldChefs éves tagságot igazoló digitális jelvényt kapnak a világszövetségtől

 

2024. március 12-én megalakult és megtartotta első ülését a Turisztikai Tanácsadó Testület, amely a turisztikai ágazatot érintő kérdésekben a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadó, konzultatív testületeként fog működni. Üléseire a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben, negyedéves rendszerességgel kerül sor. Az eseményen Krivács András szövetségünk elnöke képviselte a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetséget. 

hétfő, 12 február 2024 09:29

Magyar siker a 2024-es Kulináris Olimpián

A négyévente megrendezésre kerülő IKA Culinary Olympics 2024. február 2 és 7. között került megszervezésre a közel 100 000 látogatót vonzó INTERGASTRA Szakkiállítás keretein belül, Stuttgartban. 55 ország több mint 1200 versenyzője, köztük 88 csapat és több mint 520 egyéni kiállító teremtett varázslatos olimpiai hangulatot a kiállítás csarnokaiban.