szerda, 25 augusztus 2021 07:49

Új képesítési rendszer

Megjelent a Magyar Közlönyben az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet, amely többek között szabályozza a vendéglátó tevékenységekhez kapcsolódó képesítési követelményeket is. Az új rendeleti szabályozás 2021. szeptember 1-jétől lép majd hatályba, és egyúttal hatályon kívül helyezi a jelenleg hatályos 21/2010-es NFGM rendeletet.

​A​z önálló tevékenység a vállalkozói jogviszonyon belül végzett tevékenység. Ahhoz, hogy a rendeletben meghatározott tevékenység gyakorlására jogosult legyen a vállalkozó, a jogszabályban nevesített szakképesítéssel, szakmával kell rendelkeznie (társas vállalkozás esetén egy főállású munkavállaló, aki az üzemelés teljes időtartam alatt felelős a tevékenységvégzésért). Amennyiben nem önálló tevékenységet végez (vagyis munkavállaló), ez esetben a vállalkozáson belül a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja.

 

 

​​A táblázat alapján a meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálásában a szakirányú végzettség kizárólag a tevékenységért felelős személy esetén előírás, (egyéni vállalkozó esetén önmaga, társas vállalkozás esetén egy főállású munkavállaló), míg a meleg és hideg ételek és italok készítése, valamint a cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése tevékenységek esetében a szakirányú végzettség minden munkavállaló esetében kötelező.A hivatkozott rendeleti szabályozás a mellékelt közlönyben található:

 

Magyar Közlöny