kedd, 02 február 2021 10:45

Helyi iparűzési adó mértéke

Fontos határidő közeleg: sokat bukhatnak a cégek, ha nem figyelnek!

 

A kormány még decemberben jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt a helyi iparűzési adó mértékét felére csökkenti a kis- és középvállalkozások számára. Ez azonban nem automatikus, február 25-éig mindenképpen nyilatkozni kell a jogosultság fennállásának feltételeiről, erről a határidőről azonban sok cég nem tud – figyelmeztet a Niveus Consulting Group.

 

 Az iparűzési adó csökkentése a vonatkozó kormányrendelet alapján a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak jár, amennyiben árbevételük vagy mérlegfőösszeg nem haladja meg a 4 milliárd forintot. A vállalkozások csaknem 98%-a kkv-körbe tartozik, így jelentős lesz azok száma, amelyik a csökkentett iparűzési adót fogja fizetni 2021-től. Sokan nem tudnak arról a kötelezettségről, hogy a felezés csak egy február 25-éig megtett nyilatkozat birtokában érvényesíthető.

 

A vállalkozásoknak a fenti határidőig a székhely, telephely szerinti önkormányzati adóhatóság felé, egyebek mellett arról kell nyilatkozniuk, hogy mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősülnek és ha korábban nem tették meg, be kell jelenteniük a telephelyük címét. A nyilatkozatot telephelyenként szükséges megtenni. Fontos, hogy a nyilatkozat nem az önkormányzatnál, hanem kizárólag az állami adó- és vámhatóságon keresztül, elektronikus úton, az állami adó- és vámhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon nyújtható be, és ezt a NAV küldi majd meg az illetékes önkormányzat részére.

 

 

Forrás:https://cegkassza.blog.hu/2021/02/01/fontos_hatarido_kozeleg_sokat_bukhatnak_a_cegek_ha_nem_figyelnek?fbclid=IwAR20nS86pQsegtuJTHRIJgRPkk3le16NlMqsfOiG8yttdA13DbXXHaV5jPc