péntek, 18 január 2019 09:36

Óriási siker

Óriási sikert ért el a magyar szakács-cukrász válogatott a luxembourgi kulináris világbajnokságon

 

A magyar Szakács és Cukrász Nemzeti Válogatott bravúros szerepléssel a 10. helyet szerezte meg melegkonyhai programjával az induló 30 nemzet közül a Villeroy & Boch Culinary World Cupon Luxembourgban,

 melyen a részvétel sem automatikus, hiszen csak azon nemzetek indulhatnak, akiket előzetesen kiválasztanak. Az eseményt minden negyedik éven hívják életre, ezúttal a 13-at a sorban, melyen a Worldchefs (gasztronómiai világszövetség) védnököl.

 

WORLDCHEFS 

A 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert tömörítő World Association of Chefs Societest (WACS) 1928-ban alapították meg a Sorbonne-on August Escoffier vezetésével. 

Az MNGSZ 1968 óta tagja a világszervezetnek, ezalatt két világkongresszust (1970, 1982) és egy európai konferenciát (2005) hozott Magyarországra.

 

Az elért 10. hely azért is különleges, mert az első 12 hely azonnali kvalifikációt nyer a Worldhefs 2020-as szentpétervári Global Chefs Challenge világdöntőjébe is. 

Így először a verseny történelmében, nem kell európai selejtezőt vívnia magyar versenyzőnek, hanem automatikusan ott van a 20 fős elit végső döntőben (a további 8 helyet a világszövetség kontinentális döntőin lehet megszerezni, Közép-Európára csak 1 hely kiadó).

 

A nemzeti válogatott mellett szintén hazánkat képviselte a Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott is, akik a közétkeztetési kategóriában mutatták be 5 fogásos menüsorukat,

a többiekhez hasonlóan az erre a célra felállított üvegfalú konyhában. Sokan azt hinnék, hogy az ő feladataik megállnak a hétköznapi „gulyáságyúnál”, pedig a hétköznapokban ott vannak a magasrangú katonai fogadások elkészítésénél és protokolláris rendezvényeknél. 

Ők a 10. helyen végeztek az ebben a kategóriában részt vevő nemzetek közül.

 

A 2.500 induló között pedig további magyarokkal is találkozhattak a kilátogatók, hiszen a regionális csapatok és az egyéni versenyzők között is csendültek fel magyar nevek.