hétfő, 19 április 2021 08:29

Kellő felelősséggel egymás iránt!

Kellő felelősséggel egymás iránt!

Nem csak az éttermek és az ott dolgozók, hanem a vendégek felelősségére is szükség van az előttünk álló időben, amíg lecseng a járvány! Tudjuk, hogy mindkét oldal alig várja már a nyitást, de továbbra is vigyáznunk kell egymásra! A lehető legbiztonságosabb megoldást kell választanunk, a legkevesebb személyes érintkezés mellett, miközben élményekkel teli vendéglátást biztosítunk!

Ez nagyon nehéz feladat, ha - és amennyiben valaki a régi hagyományos, úgynevezett “ klasszikusnak” vélt vendéglátás újraindítását kívánja megvalósítani!

Sajnos a Covid-19 vírus okozta világjárvány átalakította az életünket!

A biztonság mindenek felett lett, minden mondatunk és életünk indítója, ezért arra kérem a kollégákat, hogy ne tekintsenek el attól, hogy maradéktalanul betartsák és betartassák az előírásokat mindenkivel, mindenki biztonsága érdekében!

Sokan megpróbáltak talpon maradni a mögöttünk hagyott közel egy évben, de nem sikerült mindenkinek!

Gazdasági oldalról azt javaslom a kollégáknak, hogy egy gyorsan pörgő raktárkészlettel, szezonális, akár havonta változó, frissülő étlappal, magyar alapanyag felhasználásával és a lehető  legrövidebb szállítási lánccal készüljenek a nyitásra!

Ennél a pontnál hívom fel a figyelmét a séf és beszerzéssel foglalkozó kollégáknak, illetve a vállalkozóknak, ahogyan mi is megpróbálunk újraindulni, úgy a beszállítóink is megpróbálnak megfelelni elvárásainknak, de lehetnek ellátásbeli csúszások, problémák. 

Próbáljunk meg türelemmel lenni feléjük, hiszen ők is szinte a nulláról kezdik el visszaépíteni vállalkozásaikat. Az újraindulásig több figyelmet fordítsunk egymásra, többször egyeztessünk, érdeklődjünk a megrendelt árukészlet felől, és ne a régi rutinnak megfelelően járjunk el a megrendelések leadásakor.

A bérek kérdésének tisztázása tekintetében pedig azt ajánlom, hogy mindenki saját vállalkozásában egy új  pálya modell elindításával, biztonságos, mindkét fél számára elfogadható tiszta feltételeket biztosítva kezdjék a munkát!

Mindkét oldalnak tudnia kell, hogy milyen “áldozatot” kíván ez az újranyitás és ezért milyen személyes “erőfeszítéseket” kell tenniük. 

A technikai zár alatt nagyon sokan elveszítettek állásukat, pálya elhagyók lettek (amit a kényszer szült), de nagyon sokan maradtak a szakmában! Ők, akiknek megmaradt a munkahelyük tudniuk kell, hogy a vállalkozás, ahol dolgoznak, rendkívül  nagy terhet vett a nyakában, hogy megőrizze a munkahelyeket, rendkívüli bevételkiesés mellett! Szolidáris volt a munkaadó a munkavállaló felé, így kérem a kollégákat, hogy ők is maradjanak szolidárisak feléjük!

Végezetül, de nem utolsó sorban!

Akiknek a nehézségek ellenére is sikerült talpon maradni, legyenek egymás támaszai, segítségei, mert újra kell indítani ezt az egész ágazatot, még inkább segítsék egymást, mint ahogy eddig tették, tegyen mindenki azért, hogy a legnagyobb biztonságban érezze magát  a vendég, munkaadó, munkvállaló egyaránt!

A visszarendeződés és visszanyitás nem lesz egyszerű, sok türelmet és megértést kíván szinte minden érintett féltől!

 

A külföldi utazások, nyaralások beindulása sem tűnik egyszerűnek, így a jövőbeni vendégeinkhez szeretnék szólni:

'legyen a belföld az új külföld'

 

Kedves Kollégák!

Sikeres restartot, szép és tartalmas szezont kívánok mindenkinek!

Továbbiakban is vigyázzunk egymásra!

 

Krivács András