kedd, 18 június 2024 08:59

Ezüst turizmusban rejlő potenciál

Demográfiai változások hatása a turizmusra

Az előrejelzések szerint 2025-re várhatóan 222 millió „ezüst" lakója lesz Európának. Ez azt jelenti, hogy a statisztikák szerint Európa össznépességének 43%-a lesz 50 év feletti lakos. Várható költéseik összege megfelel majd az európai GDP 31%-nak, ez 57 trillió eurót jelent. 

Szükséges tehát foglalkozni a demográfiai átalakulással gazdasági szempontból is. Erről tartottak egyeztetést 4 környező ország képviselői a III. Szlovákiai Magyar Közgazdász Találkozó kerekasztal beszélgetésén, melyre az SZMKT elnöke, Hervay Rozália jóvoltából szövetségünk elnöke, Krivács András is meghívást kapott Magyarországról. 

A konferencián az ezüst gazdaságról, azon belül is az ezüst turizmus jelentőségéről egyeztettek neves szakemberek. Krivács András elmondta, hogy a turizmusban mindenképpen összetett csomagszolgáltatással lehet felkészülni a keresletváltozásra, összekapcsolva és egy irányba állítva különböző szektorokat: mezőgazdaság, turizmus-vendéglátás, egészségügy, oktatás. Minden szakember egyetértett abban is, hogy az ezüstgazdaság erősödésével egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni az egészséges táplálkozással kapcsolatos érzékenyítésre, a prevencióra. Szó esett a digitalizáció fontosságáról, mint a turizmusfejlesztés alapjáról. A szakemberek egyetértettek abban, hogy a vállalkozások számára elengedhetetlen feltétel a tervezéshez, hogy adatok álljanak rendelkezésre.