hétfő, 12 február 2024 09:29

Magyar siker a 2024-es Kulináris Olimpián

A négyévente megrendezésre kerülő IKA Culinary Olympics 2024. február 2 és 7. között került megszervezésre a közel 100 000 látogatót vonzó INTERGASTRA Szakkiállítás keretein belül, Stuttgartban. 55 ország több mint 1200 versenyzője, köztük 88 csapat és több mint 520 egyéni kiállító teremtett varázslatos olimpiai hangulatot a kiállítás csarnokaiban.

Az olimpia védnöke, a WorldChefs világszövetség egyetlen magyar tagjaként a szövetség elhivatott aziránt, hogy szakmailag, emberileg segítse azokat a versenyzőket, akik kérik mindezt a felkészülés, vagy a versenyzés során. Az MNGSZ 8 fős stábja az olimpia teljes ideje alatt kint tartózkodott, így a magyar versenyzőket kora reggeltől egészen az eredmények kihirdetéséig segítette információkkal, tolmácsolással, pakolással, eszköz- és belépőjegy beszerzéssel, eredmények tisztázásával, feedback kéréssel, ellátással.

A magyarok kiválóan teljesítettek az olimpián, melyről a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség közösségi média felületein folyamatos tájékoztatást az esemény ideje alatt. 7 arany, 11 ezüst, 12 bronzérem és 7 diploma született a következő kategóriákban: Regional team (regionális csapat), Culinary Art (egyéni szakács), Culinary Artistic (egyéni szakács artisztika), Pastry Art (egyéni cukrász), Pastry Artistic (egyéni cukrászati artisztika). Az olimpia történetében először szerzett magyar versenyző, Kismárton Máté maximális pontszámmal aranyérmet egyéni cukrászati artisztika kategóriában.

Magyarország volt az egyetlen nemzet, ahonnan a nemzeti szövetség saját standdal jelent meg az olimpián. A stand biztos pontként szolgált a versenyzők számára, ahova mindig betérhettek egy frissítőre, beszélgetésre, pihenésre, szakmai egyeztetésre.

Ezen kívül állandó helyszíne volt az olimpiát közvetítő csatorna élő adásának, a budapesti Parlament, a tokaji borvidék és támogatóink kisfilmjének hátterével. A napi eredményhirdetéseken a konferáló riporter többször felhívta a jelenlévők figyelmét a magyar vendégszeretetre. Ennek köszönhetően rengeteg külföldi látogató érkezett a standhoz, akiknek az MNGSZ kollegái bemutatták hazánk turisztikai látványosságait. A szövetség támogatóinak köszönhetően óriási sikere volt a kiváló magyar termékeknek is, kolbászoknak, bejglinek, szatmári almalének, boroknak, pezsgőknek, pálinkáknak, Unicumnak.

A magyar stand megjelenésével szövetségünk elindított egy diplomáciai folyamatot, mellyel az olimpiai és a világversenyek tekintetében Magyarország szerepét javítani szeretné, és ezzel szorosan segíteni a Magyar Turisztikai Ügynökség és a szakmai szervezetek által megalkotott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiát (NTS2030). Tökéletes helyszínként szolgált egyeztetésekre a világszövetség vezetőivel, tagországok szövetségeinek képviselőivel. A szövetség standján Dr. Izsák András stuttgarti főkonzul és Komma Krisztián külgazdasági attasé is látogatást tett az olimpia ideje alatt.  Idén nem csak versenyzés, de zsűrizés oldalról is sikerült bekapcsolódni a nemzetközi versenybe. A szövetség 2 ’rookie’ zsűrit delegálhatott a meleg konyhai és a cukrászat kategóriában indulók bírálására az idei olimpián.

magyar stand óriási sikere, a versenyzők eredményei és az új magyar zsűriző szakemberek jelenléte nagy előrelépést jelent Magyarországnak a 2026-os világbajnokság és a 2028-as olimpia tekintetében is. Nemzeti válogatott idén nem indult magyar színekben, de a szövetség tervei szerint 2026-ra egy ütős junior válogatott (25 év alatti) fog felállni a világbajnokságra, 2028-ra pedig egy nemzeti válogatott az olimpiára. Az erre történő felkészülés, az északi országok módszereit követve, most februárban indul el az MNGSZ mentorprogramjainak keretén belül fiatal szakemberek számára.

 Köszönjük támogatóinknak!

További képek az MNGSZ magyar standjáról és a versenyzőkről a közösségi média felületeinken találhatóak.