csütörtök, 25 január 2024 12:29

Hagyomány és innováció kéz a kézben jár nemzetközi programsorozat

„Hagyomány és innováció kéz a kézben jár” nemzetközi programsorozata a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával

2023. november 15-16-án került megrendezésre két napos rendezvénysorozatunk melynek fő célja volt, hogy elméleti és gyakorlati elemekkel mind a fiatal tanulókat, mind pedig az idősebb generációt megszólítsa a bor-gasztronómia, turizmus-vendéglátás területén. Míg az idősebb generáció a hagyományokat testesíti meg, úgy a fiatalabb generáció innovációt hoz a szakmákba. Nincs innováció hagyomány, és nincs hagyomány innováció nélkül.

 

November 15-én a Veszprémi SZC "SÉF" Vendéglátás-Turizmus Technikum és Szakképző Iskola adott otthont rendezvénysorozatunknak. Az iskola szakács és felszolgáló tanulóinak lehetősége nyílt együtt dolgozni a Wordshefs Világverseny 2022-es döntőjén nyolcadik helyezését elért Adamek Balázs és Kocsis Marcell párossal és Hack Barnabással, aki pályafutását Michelin-csillagos étteremben kezdte, jelenleg pedig egy kiváló étterem Chefje és saját lakáséttermet vezet.

A délelőtt folyamán a legújabb technológiákkal 3 fogásos menü készült beépítve a térség kiemelkedő alapanyagait. A menüben többek között megjelent a balatoni fogas, illetve a területre jellemző szarvas hús is. Természetesen az ételek mellett felszolgálásra kerültek a térség kiemelkedő borai is.

Délután megnyíltak a kapuk minden érdeklődő számára a nemzetközi előadássorozatra, melynek témái többek között a vendéglátást tanulók karrier lehetőségei, a nemzetközi versenyzési lehetőségek, külföldi munkatapasztalatok itthoni kamatoztatása és a szakmát tanulók motivációja volt. Tartalmas előadások hangzottak el a helyi alapanyagok felhasználásáról és ennek hasznosságáról a vendéglátásban, hogy miért fontos a szakmák közötti összefogás, emberség és fenntarthatóság.

A magyar előadók köre kiegészült olasz szakemberekkel is, akik legfőképpen a minőségi helyi alapanyagok felhasználásának tapasztalatairól és ezek gazdaságélénkítő hatásairól meséltek a jelenlévőknek.

 

Programsorozatunk második napján az alsóörsi Hotel Mayerben három ország - Magyarország, Olaszország és Szlovákia - szakemberei vettek részt egy interaktív kerekasztal beszélgetésen és gondolkodtak közösen. 

Olyan fontos témákat vitattak meg, mint a hagyományok felértékelése a “termőföldtől az asztalig” uniós elv alapján, a térségi termékek előnyben részesítése rövid ellátási láncokon keresztül, a mezőgazdaság és vendéglátás összekapcsolódása szakképzési oldalról. Továbbá élénk diskurzus folyt a munkaerőpiac helyzetéről és lehetséges megoldásokról, valamint a fenntarthatóságról a turizmusban és az agráriumban. 

A kerekasztal beszélgetést követő állófogadáson lehetőség nyílt arra, hogy a megjelenő helyi magyar intézmények, vállalkozók, termelők és borászok egyeztessenek külföldi kollégákkal, valamint az MNGSZ vezetőségével a térség borászati és gasztronómiai termékeinek külföldön, világversenyen történő megjelentetési lehetőségről és népszerűsítéséről.