Új korszak az allergének jelölésében

 
2014. december 13-tól új korszak kezdődött az élelmiszerek jelölésében. Az 1169/2011/EU rendelet alapján megváltozott az allergének címkézése és a tápértékjelölés is a termékeken.
 
Ráadásul december közepétől még több információt kell értelmezni a fogyasztónak, így még fontosabb, hogy tisztában legyen a megváltozott jelölésekkel. A gyártóknak ezért pontosan kell informálniuk a vásárlókat.
 
 
2014. december 13-án lejárt egy átmeneti időszak, addig voltak használhatóak a régi jelöléssel ellátott csomagolóanyagok, azután már csak a korábban forgalomba került termékek lehetnek a polcokon a minőség megőrzési idő lejártáig, illetve a készlet erejéig. Kovács Krisztina többek között beszélt arról, hogy mely élelmiszerkönyvek vesztik hatályukat, illetve maradnak érvényben az új rendelet hatályba lépése után.

Bővebben: Új korszak az allergének jelölésében

2015. március 15-től vasárnapi zárva tartás

 

"Megszavazták a vasárnapi zárva tartást

 

Jövő március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben. A tilalom nem vonatkozik a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyekre, a vendéglátásra, a fürdőkre, a reptéri és a világörökségi területen található üzletekre.

A KDNP szabad vasárnap néven ismert javaslatát – amelyet fideszes kezdeményezésre a tárgyalás során több ponton is átírtak – 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők kedden

Bővebben: 2015. március 15-től vasárnapi zárva tartás

NÉBIH - Fagylaltdekorálás az élelmiszerbiztonság szemszögéből

 

 

 

Nyár van...

vége az iskolának...

 

a fagylalt szezon pedig beindult...

 

 

 

 

2014. június 12-én a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) kiadta közleményét a fagylaltdekorálási elvárásokról, mely érthető is, hiszen egyre nagyobb és szebb, valamint szélesebb palettával rendelkező fagylaltos pultok várják a vendégeket. A fagylalt pedig egy érzékeny termék, mely komoly odafigyelést és szakértelmet igényel.

Bővebben: NÉBIH - Fagylaltdekorálás az élelmiszerbiztonság szemszögéből

Hagyományőrző cukrászipari termékek készítésének és értékesítésének feltételei

A Magyar Élelmiszerkönyv hagyományőrző cukrászipari termékei közé bekerültek az alábbi termékek:

  • Dobostorta
  • Esterházy-torta
  • Indiánerfánk
  • Rigójancsi
  • Krémes
  • Franciakrémes
  • Bejgli/beigli
  • Különleges bejgli/ különleges beigli

2015.01.01-től a csak akkor árusíthatják ezeket a termékeket ezen a néven, ha az irányelvben meghatározott minimum recept és technológiai követelményeket betartják.

Bővebben: Hagyományőrző cukrászipari termékek készítésének és értékesítésének feltételei

2014. március 1-től kötelező a „DOHÁNYZÁSRA KIJELÖLT HELY” és „TILOS A DOHÁNYZÁS” felirat illetve jelzés kihelyezése.

 

A dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól szóló 39/2013. (II. 14.) Korm. rendelet 2014. március 1-től kötelezően írja elő a „DOHÁNYZÁSRA KIJELÖLT HELY” és „TILOS A DOHÁNYZÁS” felirat illetve jelzés kihelyezését. A korábban megfelelően kihelyezett, de most már nem felelő feliratot vagy jelzést a 2013-as rendelet hatálybalépésének napjától számított 12 hónapon belül kell módosítani vagy kicserélni --> ez most március 1-jén járt le!!! A bírság alsó határa 1 millió forint és az elmúlt napokban már történt bírságolás!!!

Bővebben: 2014. március 1-től kötelező a „DOHÁNYZÁSRA KIJELÖLT HELY” és „TILOS A DOHÁNYZÁS” felirat illetve...

 

Facebook Like

Hírlevél

Kiemelt partnereink