AZ ASZTALI ÖRÖMÖK ILLEMTANA

 

III. rész

 

Az már sorozatunk előző részéből kiderült, hogy Mátyás király és vendégei milyen ételeket ettek és az is, hogy milyen evőeszközöket használtak. De vajon kik biztosították az ilyen hatalmas vendéglátás zavartalan lebonyolítását és az ételek elkészítését? Az udvartartás feje a főudvarmester volt, az udvari konyhára a királyi sáfár ügyelt fel, ő gondoskodott az élelmiszerek beszerzéséről és felügyelte a bizonyára hatalmas éléskamrát is. A konyhapénzt is a sáfár kezelte és a konyhai személyzetet is ő fizette.

 

Bővebben: AZ ASZTALI ÖRÖMÖK ILLEMTANA

AZ ASZTALI ÖRÖMÖK ILLEMTANA AZ ÓKORTÓL NAPJAINKIG

 

AZ ASZTALI ÖRÖMÖK ILLEMTANA AZ ÓKORTÓL NAPJAINKIG

 

II. rész

 

MOTTÓ: Az asztal örömeit mindegyik életkorban, minden társadalmi helyzetben, minden országban és mindennap lehet élvezni; ez az élvezet társa lehet minden egyéb gyönyörűségünknek s az utolsó, mely megmarad és vigasztal akkor, mikor a többi örömünket már elvesztettük.

(BRILLAT-SAVARIN)

Bővebben: AZ ASZTALI ÖRÖMÖK ILLEMTANA AZ ÓKORTÓL NAPJAINKIG

1. - Az asztali örömök illemtana az ókotrtól napjainkig

 

 

AZ ASZTALI ÖRÖMÖK ILLEMTANA AZ ÓKORTÓL NAPJAINKIG

 

I. rész

 

MOTTÓ: Az asztal örömeit mindegyik életkorban, minden társadalmi helyzetben, minden országban és mindennap lehet élvezni; ez az élvezet társa lehet minden egyéb gyönyörűségünknek s az utolsó, mely megmarad és vigasztal akkor, mikor a többi örömünket már elvesztettük.

(BRILLAT-SAVARIN)

Bővebben: 1. - Az asztali örömök illemtana az ókotrtól napjainkig

HORVÁTH DEZSŐ BEMUTATKOZÁSA

Azok, akik olvasni fogják az MNGSZ blogján megjelenő, gasztronómiához köthető cikkeimet, bizonyára igénylik az „elkövető” rövid bemutatkozását. Nos, kezdjük az elején!


1942. január 14-én születtem Szegeden. A gimnáziumi és közgazdász technikumi érettségi után a Pénzügyi- Számviteli Főiskola elvégzése jelentette tanulmányaim befejezését. Voltam leltárellenőr csoportvezető, idegenforgalmi-propaganda osztályon irodavezető, több helyen diszpécser és fődiszpécser, és Klapka György árverési csarnokának beszerzési igazgatója. Az 1970-es évek elejéig az evésen kívül nem sok közöm volt a gasztronómiához, de akkor egy azóta elhunyt jó barátom levitt az általa vezetett tihanyi Kecskeköröm Csárdába üzletvezető helyettesnek. Itt aztán – nem kevés tanulópénz megfizetése után – „kitanultam” a vendéglátás alapjait, ami később, az 1990-es évek közepén, a Margit-szigeti Honvéd Üdülő Szálló igazgatójaként kamatoztathattam. Még Lontai Egon elnöksége alatt kapcsolatba léptem az MNGSZ elődjével, Unger Károly elnöksége alatt 1986-ban be is léptem, azóta is tag vagyok. Pető István elnöksége alatt lettem a Média – bizottság tagja, később pedig elnöke. A szövetség lapjába kezdetektől fogva írok gasztronómiával kapcsolatos kultúr – és művelődéstörténeti cikkeket. Alapítója és kancellárja vagyok a 2005-ben megalakult Első Magyar Fehérasztal Lovagrendnek, tagjait 2006-ban a Parlamentben avatták lovaggá. 2011-ben az a megtiszteltetés ért, hogy megkaptam az MNGSZ életmű díját. 18 éves korom óta gyűjtök régi könyveket, - magyar költők első kiadásait, népi gyógyászattal foglalkozó orvosi könyveket, stb -, és 32 éve kezdtem el a gasztronómiával foglalkozó könyvek gyűjtését, ami nem csak a szakácskönyveket jelent, hanem a témával foglalkozó kultúr- és művelődéstörténeti köteteket is. Ez mellett étlapokat, menükártyákat, képeslapokat, számolócédulákat, régi tárgyakat, táncrendeket, stb. is gyűjtök – természetesen csak olyanokat, amelyek köthetők a vendéglátáshoz. Ekkor kezdtem újságokba írni a tárgyhoz kapcsolódó cikkeket is, több könyvnek – Kóstolja meg Magyarországot! Magyarok asztala, stb. – voltam a társszerzője és lektora, 2012-ben pedig több évtizedes gyűjtőmunka után megjelent a „Magyar gasztronómiai és borászati irodalom bibliográfiája” című kötetem. 1999-ben a Magyar Turizmus RT által az „Asztali örömök évében” megnyertem a „legjobb gasztronómiai és boros témájú cikkek” pályázatának első díját. Több tucat gasztronómiával kapcsolatos előadást tartottam itthon és külföldön, többek között Dél- Kelet Ázsiában is. 14 éve én írom a Műértő – művészeti és műkereskedelmi folyóirat – könyvárverésekről szóló cikkeit. Jelenleg egy átfogó gasztrotörténeti kötet – étlapok, menükártyák története, gasztronómiai könyvkiadás, ételnevek, csárdák, fogadók, régi vendéglátóhelyek története, stb. – összeállításán dolgozom, még az is lehet, hogy kiadót is találok rá. Remélem, hogy a cikkeimmel gazdagíthatom a szövetség tagjainak gasztronómiai ismereteit, jó olvasást és szórakozást kívánok.

Horváth Dezső

 

 

Facebook Like

Hírlevél

Kiemelt partnereink